Blog kosmetyczny Smaczne filtry UV

1 lipca 2014

Jak powszechnie wiadomo, promieniowanie UV jest szkodliwe dla naszej skóry. Czy wiesz, że oprócz kremów z filtrem, dieta także może wspomóc ochronę przeciwsłoneczną?

Pomidory

Zawierają związek chroniący przed promieniami UV- likopen. To właśnie on nadaje pomidorom czerwony kolor i zapobiega powstawaniu przebarwień na skórze. Według badań ochrona przed poparzeniami słonecznymi wzrosła o 40% u osób, które jadły równowartość 5 łyżek koncentratu pomidorowego dziennie przez 3 miesiące. Osoby te miały także większą ilość kolagenu w skórze:-)

Czekolada

Ten smakołyk zwiera flawonoidy zawarte w składniku czekolady-kakao, które chronią przed UV. Należy jednak pamiętać, że takie działanie ma tylko prawdziwa czekolada zawierająca co najmniej 60% kakao. Niestety mleczna czekolada nie będzie miała takiego działania. Łącząc więc przyjemne z pożytecznym, wybieraj ciemną czekoladę o niskiej zawartości cukru.

Zielona herbata

Polifenole roślinne zawarte w zielonej herbacie ochraniają skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, poprawiają jej elastyczność, a także mają wpływ na zwiększenie przepływu krwi i dostarczanie tlenu do komórek skóry. Poza tym codzienne picie zielonej herbaty zwalcza wolne rodniki, zapobiega chorobom serca, a także poprawia pamięć.

Łosoś

Ta smaczna ryba jest bogatym źródłem kwasów omega-3. Według badań oleje z ryb zapobiegają oparzeniom słonecznym i zmianom w DNA co zapobiega rakowi skóry.

Marchewka

Beta-karoten w sposób naturalny pomaga skórze chronić się przed promieniowaniem UV. W ludzkim naskórku znajdują się komórki tzw. menaloncyty, które produkują barwnik (melaninę) podczas opalania. Stanowi on ochronę dla komórek, które są narażone na promieniowanie UV. Beta-karoten działa bardzo podobnie do melanocytów, wbudowuje się w błony komórkowe naskórka tym samym uszczelnia go i nadaje ładną barwę. Aby mieć stałą ochronę należy regularnie dostarczać organizmowi beta-karoten.

Warto więc pamiętać, że elementem ochrony przed UV może się okazać nie tylko stosowanie kremów z filtrami ochronnymi o właściwym dla naszej karnacji faktorze, ale także jedzenie wybranych produktów spożywczych.

 

Autor: kosmetolog Jagoda Kropidło